Aktivnosti u okviru projekta “Lovćenski zvončić – očuvanje, razumijevanje i promocija”

Vidra – indikator čiste sredine
August 12, 2019
Obilazak Lovćenskog zvončića
October 9, 2019

Aktivnosti u okviru projekta “Lovćenski zvončić – očuvanje, razumijevanje i promocija”

U okviru projektaLovćenski zvončić – očuvanje, razumijevanje i promocija“, čiji je glavni cilj otklanjanje rizika od pojave požara na staništu ove usko endemične vrste, 29. septembra izvršena je uklanjanje biorazgradivih vodenih kesa koje su bile postavljene u toku požarne sezone (jul- septembar).

Podsjećamo da je početkom jula mjeseca instalirana specifična protivpožarna oprema u sklopu primjene inovativne metode gašenja požara, koja podrazumjeva procjenu i evidentiranje mikrolokaliteta koji su najrizičniji za izbijanje požara, te postavljanje biorazgradivih vodenih kesa (kapaciteta 10l) i rezervoara tj kanistera sa vodom iz kojih se pune. Vodene kese se rasprskavaju na temperaturi od 45-50 ˚C ispuštajući vodu te na taj način spriječavaju izbijanje požara, odnosno omogućavaju njegovo blagovremeno gašenje.

Obzirom da su vodene kese biorazgradive i kao takve podložne propadanju uslijed nepovoljnih vremenskih uslova i dejstva životinja,  u toku požarne sezone (jul, avgust i septembar) u više navrata je postavljeno 210 vodenih kesa.  Shodno projketu nakon požarene sezone izvršeno je uklanjanje vodenih kesa, a koje će opet biti postavljene tokom požarne sezone 2020.godine

 

Živimo zeleno!