Edukativna radionica: “Lovćenski zvončić: očuvanje, razumijevanje i promocija”

Projekat “Lovćenski ZvončIć – očuvanje, razumijevanje i promocija“
July 24, 2019
Vidra – indikator čiste sredine
August 12, 2019

Edukativna radionica: “Lovćenski zvončić: očuvanje, razumijevanje i promocija”

Tim NVU “Living Green” se prošle nedelje, odnosno 02.08.2019. godine zaputio u Centru za posjetioce NP Lovćen, na Ivanovim koritima, kako bi održali jednu edukativnu radionicu na temu postojećeg projekta “Lovćenski zvončić – očuvanje, razumijevanje i promocija”. Edukativnoj radionici su se priključili vatrogasci kao i dio lokalnog stanovništva, koji ne samo da su aktivno slušali o projektu i njegovom razvoju, nego su takođe postavljali korisna i konstruktivna pitanja. Edukativnu radionicu je otvorila Hajdana Ilić Božović, koja je predstavila samo Udruženje, naše ciljeve, ukratko govorila o dosadašnjem radu i naravno uvela u aktivnosti sadašnjeg projekta.

 

Riječ je prepustila Slavici Đurišić, stručnoj saradnici za floru i vegetaciju JPNPCG, koja je održala predavanja iz oblasti ekologije i biologije lovćenskog zvončića.

Slavica je najprije ukazala na značaj riječi razumijevanje u nazivu projekta. Lovćenski zvončič ne samo da je lijep cvijet, već je i poseban po tome što ga isključivo ima na južnim padinama Štirovnika. Dakle, lovćenski zvončić je usko endemična biljna vrsta, koja predstavlja posebnost Crne Gore, ali upravo tom svojom posebnošću doprinosi globalnom biodiverzitetu i u tome jeste njegov značaj. To nije cvijet koji treba ubrati i staviti da krasi nečiju sobu, već ga treba ostaviti u njegovom prirodnom staništu da krasi cijeli svijet.
Slavica je takođe ukazala na opasnosti koje prijete lovćenskom zvončiću. Pored prirodnih opasnosti, poput hibridne vrste, koji prijeti da istisne sami lovćenski zvončić, jedna od najvećih opasnosti je svakako čovjekovo djelovanje.
U prvom redu to je mogućnost izazivanja požara, što je i podstaklo pokretanje samog projekta.

Predavanje u oblasti protivpožarnog djelovanja i predstavljanje inovativne metode gašenja požara održao je stručni saradnik za šumarstvo JPNPCG Slobodan Stijepović.
Slobodan je učesnike radionice upoznao sa mjerama koje su projektnim aktivnostima preduzete u cilju protivpožarne zaštite lovćenskog zvončića primjenom inovativne metode gašenja požara, te na koji način mogu u slučaju požara blagovremeno djelovati u njegovom spriječavanju i daljem širenju.
Inovativna metoda gašenja požara podrazumjeva procjenu i evidentiranje mikrolokaliteta koji su najrizičniji za izbijanje požara, te postavljanje tzv. vodenih biorazgradivih kesa (kapaciteta 10 litara) i rezervoara, tj. kanistera sa vodom iz kojih se pune. Biorazgadive vodene kese se rasprskavaju na temperaturi od 45-50 ̊C ispuštajući vodu te na taj način spriječavaju izbijanje požara.
Tim NVU “Living Green” je zadovoljno završio ovu radionicu, i sa entuzijazmom nastavlja sa daljim aktivnostima u okviru projekta “Lovćenski zvončić: očuvanje, razumijevanje i promocija”.

* Važno je napomenuti i to da će biorazgradive vodene kese nakon požerne sezone biti uklonjene sa staništa zvočića, a da se njihovo postavljanje planira i u toku požarne sezone 2020.godine.
Završetak realizacije projekta planiran krajem juna 2020. godine.
Živimo zeleno!

Ovdje možete skinuti i pogledati prezentacije koje su održali Slavica Đurišić i Slobodan Stijepović:

Lovćenski zvončić – Slavića Đurišić

Zaštita od požara Lovćenskog zvončića- Slobodan Stijepović